U prostorijama Zadarske županije u ponedjeljak 14.12.2015.g. predstavljena je i najavljena sportsko-turistička manifestacija „Škraping Tkon – otok Pašman 2016“ koja će se održati 05. ožujka 2016.g. sa startom i ciljem u Tkonu.

Na predstavljanju je sudjelovao župan Zadarske županije Stipe Zrilić, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije Mihaela Kadija, Pročelnik Ureda za more i turizam Krešimir Laštro te predsjednica Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije Ljubica Krcić.

Škraping team je medije upoznao s novitetima i očekivanjima za sljedeći Škraping te je predstavio sve događaje koji će se tih dana održavati na otoku Pašmanu. Tako da osim glavnog događaja, utrke Škraping 5. ožujka 2016. godine na kojoj očekujemo 1500 natjecatelja, cijeli Škraping tjedan pratit će niz zanimljivih događaja: predstave, edukativna predavanja, različite radionice, eko-aktivnosti na uređenju okoliša otoka Pašmana i sl.

Jedan od najpopularnijih pratećih programa Škrapinga svakako je Sajam otočnih proizvoda, koji je po broju izlagača nositelja oznake  HOP najveći sajam ovakve vrste  u Hrvatskoj te je zamišljen kao poticaj razvoja otočne proizvodnje, očuvanja izvornosti i autohtonosti podrijetla te potpora otočnim proizvođačima da se kandidiraju za prestižnu oznaku HOP.  
Na Sajmu otočnih proizvoda očekujemo dolazak više od 40 izlagača s gotovo svih jadranskih otoka, nositelja oznake HOP. Podsjećamo, proizvođači sa otoka Pašmana dosad su osvojili 30 oznaka HOP, od čega ih je iz Tkona 14 nositelja.

Dan poslije utrke, u nedjelju 06. ožujka održat će se i dječji Škrapić u organizaciji Dječjeg vrtića Ćok iz Tkona a cilj je mlađim naraštajima prenijeti ljubav prema prirodi, zdravom životu, ekologiji i očuvanju okoliša. Očekuje se da će sudjelovati 200 malih Škrapera iz 10 vrtića Zadarske Županije.

Osim sportsko-turističkog, Škraping ima i humanitarni karakter te će se ove godine dio sredstava uplatiti za potrebe Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata.

Glavni cilj utrke je organizacija turističkih događanja izvan glavne turističke sezone na otocima te se možemo pohvaliti da svake godine iznova dokazujemo uspješnost i kvalitetu.

Na prošlogodišnjem jubilarnom Škrapingu sudjelovalo je preko 1300 trkača iz 11 europskih zemalja što je još jednom potvrdilo Škraping kao najveću trekking utrku u Hrvatskoj.

Župan Zadarske županije je iskazao potporu organizatorima te još jednom potvrdio kako je Škraping dobra akcija koja promovira otok Pašman, a time i Zadarsku županiju u jednom pozitivnom svjetlu te je jako važna u obogaćivanju turističke ponude.
 

ORGANIZATORI:
JKU „PRVENJ“, OPĆINA TKON I TZ OPĆINE TKON