PLANINARSKE STAZE

PUSTOGRAD

Brdo Pustograd nalazi se iznad uvale Zaklopica, a danas se na njemu nalaze ostaci utvrde iz 6. stoljeća, a ispod koje se nalazilo porvobitno naselje. S brda se pruža odličan pogled na pašmansku obalu i kopno preko puta pa je utvrda služila za nadgledanje Pašmanskog i Zadarskog kanala, a lokalno stanovništvo se u nju sklanjalo pred gusarima i ostalim napadačima. Bila je građena od velikih kamenih blokova s malim otvorima koji su služili kao puškarnice. Utvrda Pustograd upisana je u Registar kulturnuh dobara RH. Do nje vodi markirana turističko-planinarska staza koja kreće iz trajektne luke Tkon i većim dijelom ide uz more, a ukupne je duljine 4 km.

STRAŽA

Markirana i dobro uređena turističko-planinarska staza vodi od mjesta Tkon do vidikovca Straža na brdu iznad Tkona, a za uspon je potrebno kojih 45 minuta. Početak staze označen je na info tabli u mjestu, pored trgovine „Bure“, a staza se u određenom dijeu spaja s makadamom koji vodi na vrh gdje se nalazi njemački bunker iz Drugog svjetskog rata. Sama Straža bila je važno promatralište (kao i utvrda Pustograd) s kojeg su se nadzirali Pašmanski i Zadarski kanal, a danas posjetitelji mogu uživati u prekrasnom panoramskom pogledu koji se pruža s vrha.

UGRINIĆA DVORI

Od Tkona se može uputiti biciklističkom i turističko-pješačkom stazom do lokacije Ugrinića Dvori, ostacima kamene utvrde iz 16. stoljeća, a koju su sagradili plemići Ugrini. Duljina rute je 4800m, a Dvorima se može pristupiti i alternativno sa staze koja vodi prema Straži. Ova utvrda okružena je impozantnim suhozidom, a koristila se za smještaj vojne posade i predaka današnjih stanovnika mjesta Ugrinić i prostirala se na dvije etaže. U prizemlju su bile gospodarske prostorije, kuhinja i radni prostor, a na katu stambeni prostor za gospodara uz oltar na otvorenom gdje se i danas mogu vidjeti uklesani kršćanski simboli. Ugrinića dvori spomenik je vrhunske klesarske izrade, napravljen od kvalitetnog kamena i upisan je u Registar kulturnih dobara RH.

VESLAČKI KLUB „UGRINIĆ“

Veslački klub osnovan je 2014. godine i promovira veslački sport na otoku Pašmanu s naglaskom na rad s mladim veslačima, a uspješno surađuje s klubovima „Jadran“ iz Zadra i „Mladost“ iz Zagreba.

JEDRILIČARSKI KLUB „KUN“

Jedriličarski klub osnovan je 2012. godine i uspješno djeluje u Tkonu kao promicatelj jedriličarskog sporta na Pašmanu

OSTALI SPORTOVI

Bavljenje sportom spada u jednu od glavnih aktivnosti kojima se stanovništvo bavi u slobodno vrijeme, s posebnim naglaskom na boćanje, nogomet i odbojku koji imaju dugu tradiciju u Tkonu.