Arca Adriatica Logo

Projekt “ARCA ADRIATICA“

Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine

ARCA ADRIATICA je novi, treći dio prioritetne osi programa “Okoliš i kulturna baština” u okviru EU INTERREG programa Italija - Hrvatska, započet u siječnju ove godine. Projekt vodi Ured Primorsko-goranske županije, a uključuje devet partnera na obje jadranske obale, četiri iz Hrvatske ( Tkon, Malinska, Rovinj, TZ Kvarnera ) i pet iz Italije (Bari, Cesenatico, Cervia, San Benedetto del Tronto, Venecija ).

Naše projekte možete pogledati ovdje.

Projekt ARCA ADRIATICA počiva na neiscrpnom materijalnom i nematerijalnom naslijeđu života uz more na obje strane Jadrana, na njegovoj raznolikosti, povezanosti, sličnosti i različitosti. Krajnji cilj projekta je objediniti sve partnere u jednu integralnu prekograničnu turističku destinaciju koja će se, u metarmofozama turističkih trendova, kroz zajedničke teme, suradnju i stalnu međusobnu komunikaciju predstaviti na globalnom turističkom tržištu.

Bogato pomorsko i pomoračko iskustvo Tkona i otoka Pašmana nije do sada okupljeno ili predstavljeno na jednom mjestu. Posebna trajna vrijednost sudjelovanja Općine Tkon u ovom projektu rezultirat će osnivanjem stalnog interpretacijskog centra, svojevrsnog muzeja/galerije/žive radionice koji će izlošcima, postavima i drugim aktivnostima ne samo okupljati, aktivno angažirati i educirati lokalno stanovništvo, nego i predstavljati konkretan sadržaj vrijedan svake pažnje svakog turiste ili posjetitelja. Ovim centrom Općina Tkon i cijeli otok dobivaju sadržaj vrijedan posjeta kroz čitavu godinu kao konkretan oblik ostvarenja drugog važnog cilja ovog projekta - produljenja turističke sezone.

ARCA ADRIATICA pokušat će u svoje dvije godine trajanja dotaknuti što više područja iz svakodnevnog života vezanih uz more, od obnove starih brodova, preko instrukcijskih zanatskih radionica o načinu izrade pribora za ribolov i plovidbu, o istraživanju podmorja i sl., organiziranja raznolikih događaja do radionica i predstavljanja lokalnih zanata, uzgoja hrane i načina spremanja itd.

ARCA ADRIATICA će usporedno ne samo oživjeti tradicije i običaje - zajedničkom promocijom putem medija, turističkih zajednica, kod agencija i tour operatora, doseći će veliki broj potencijalnih posjetitelja kao nova kulturna i turistička vrijednost.

Projekt koji traje do lipnja 2021. financira Europska komisija iz Europskog fonda za regionalni razvoj sa ukupnom vrijednošću od oko 3,16 milijuna eura, od kojih Općina Tkon ima na raspolaganju 390 tisuća eura.

Više o financiranju projekata u okviru INTERREG programa Italija-Hrvatska možete saznati na: https://www.italy-croatia.eu.

2. sastanak Centra izvrsnosti

Na 2. radnom sastanku Centra izvrsnosti Općine Tkon, dana 30. lipnja 2020. godine, prezentiran je Akcijski plan razvoja održivog turizma u Općini Tkon. Uzimajući u obzir konstruktivne ideje i prijedloge prisutnih članova, smjernice razvoja održivog turizma na području Općine Tkon su prihvaćene!

2. sastanak Centra izvrsnosti
2. sastanak Centra izvrsnosti
2. sastanak Centra izvrsnosti

Interaktivna radionica za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi - Mala škola mornarskih vještina

Interaktivne radionice u Tkonu / Interactive worskshops in Tkon

Prema radnom planu ovog projekta, Tkon je 13. i 14. 11.2019. upriličio dvodnevnu interaktivnu radionicu pod nazivom Mala škola mornarskih vještina. Uvijek uz svijest da je dužnost i najbolji ulog u budućnost predaja znanja i vještina mladima, u radionici su prvi dan sudjelovali učenici područne osnovne škole, a drugi dan mališani iz mjesnog vrtića Čok.

Interaktivna radionica za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi - Mala škola mornarskih vještina

Ivan Longin je vlasnik OPG-a koji nosi oznaku Hrvatski otočni proizvod i pretežno se bavi izradom opreme za barke i brodove spletene od konopa na prastari, tradicionalni način. Kako se pletu razni predmeti kao pramcobrani, pandule, bokobrani i drugo, te kako se prave mornarski čvorovi, najprije su promatrali, a zatim i sami pokušali napraviti polaznici radionica.

Interaktivna radionica za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi - Mala škola mornarskih vještina

Entuzijazam i angažiranost polaznika dovoljno ilustrira molba većine njih za komad konopa od kojeg će, ponosno pred svojim ukućanima, pokazati kakvim su majstorima već postali! I ne samo to, radionice je pratio i tim emisije ‘More’ Hrvatske televizije, pa će prilog biti prikazan u redovnom terminu emisije u nedjelju, 24. studenog 2019.

Interaktivna radionica za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi - Mala škola mornarskih vještina

Ovo su tek prve dvije u nizu radionica koje će se organizirati u okviru projekta Arca Adriatica do njegovog završetka predviđenog za drugu polovinu 2021. godine.

Da podsjetimo, EU Interreg projekt Arca Adriatica ima za cilj zaštitu, promociju i turističku valorizaciju jadranske pomorske baštine.

Mala škola mornarskih vještina

Interaktivna dvodnevna radionica za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi u suradnji s nositeljem oznake Hrvatski otočni proizvod, „Domaća radinost Ivan Longin“, u sklopu projekta iz EU INTERREG programa Italija – Hrvatska „Arca Adriatica – zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine“.

Tkon domaćin II. Konferencije Projekta Arca Adriatica

Nakon prvog sastanka partnera - sudionika u projektu Arca Adriatica održanog u Cerviji (Italija), Tkon je imao čast biti domaćinom druge konferencije na kojoj su doneseni konkretniji zaključci, rokovi, zaduženja i detalji multirateralne suradnje među partnerima, čime je projekt ustvari krenuo prema svojim konkretnijim etapama.

Konferenciji su nazočili svi partneri, iz Hrvatske - Primorsko-goranska županija, Općina Malinska – Dubašnica, Turistička zajednica Kvarnera, Ekomuzej „Kuća o batani - Casa di Batana“ i domaćin, općina Tkon, a iz Italije Općina Cervia, Općina Cesenatico, Mediteranski poljoprivredni institut Bari, Općina San Benedetto del Tronto i Sveučilište ´Ca Foscari´ iz Venecije.

Tkon domaćin II. Konferencije Projekta Arca Adriatica

Preko 30 sudionika usuglasilo je i dogovorilo i načine suradnje i komunikacije između pojedinih partnera po raznim temama projekta koji za svoj krajnji cilj ima kreirati jedinstveno turističko prekogranično područje predstavljanjem svojih sličnosti i različitosti, putem rada na očuvanju i oživljavanju, te organiziranom predstavljanju svog naslijeđa na cjelokupnom turističkom tržištu.

Tkon domaćin II. Konferencije Projekta Arca Adriatica

Sudionicima je na društvenoj večeri svoje izuzetne kulinarske specijalitete predstavio i pripremio Veljko Barbieri, pisac i autor djela o hrani i njenoj povijesti koja su dobila mnoga najviša međunarodna priznanja.
Posjet benediktinskom samostanu Ćokovac je ne samo pružio priliku za jedinstveni pogled na Pašmanski kanal i otoke, nego i impresionirao, posebno goste iz Italije, svojom specifičnom prošlošću vidno označenom starim natpisima na glagoljici.
Općina Tkon nastoji i radi na osmišljavanju svog interpretacijskog centra, središnjeg cilja u ovom projektu, upravo na naslijeđu proistekom iz zavičajne kulture prenesene i očuvane na glagoljici, uz široku suradnju stručnjaka i znanstvenika.

Tkon domaćin II. Konferencije Projekta Arca Adriatica

Slijedeća, III. Konferencija Projekta Arca Adriatica predviđena je za početak mjeseca prosinca. Domaćin je Općina Cesenatico.

Više se može saznati na werb stranici projekta: https://www.italy-croatia.eu.

Uspostavljen Centar izvrsnosti Općine Tkon

U okviru EU Interreg projekta „Arca Adriatica – Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine“, u kojem kao jedan od projektnih partnera sudjeluje i Općina Tkon, dana 24. rujna 2019. godine organizirano je zajedničko potpisivanje Sporazuma o osnivanju Centra izvrsnosti Općine Tkon.

Centar izvrsnosti nema pravnu osobnost te okuplja stručnjake iz različitih područja i institucija, koji će ubuduće međusobno surađivati na provođenju aktivnosti u projektu Arca Adriatica, s ciljem promocije tradicionalnih pomorskih obrta i vještina, pomorskih aktivnosti, ali i organizacije manifestacija, znanstvenih ili stručnih skupova i radionica, te na provođenju svih drugih aktivnosti vezanih uz pomorsku baštinu, njeno očuvanje i promicanje.

Uspostavljen Centar izvrsnosti Općine Tkon
Uspostavljen Centar izvrsnosti Općine Tkon
Uspostavljen Centar izvrsnosti Općine Tkon

Obnovljene barke na YouTube kanalu - Arca Adriatica

Video zapisi koji su nastajali tijekom obnove kaića i gajete/pašmanskog guca u sklopu projekta Arca Adriatica. Obnovitelj i meštar Stanislav Kuštera -Kušo ih je preobrazio u prave ljepotane koji će, uz ostalo, predstavljati vanjske izložbene primjerke Interpretacijskog centra u Tkonu, tako promičući pomorsku baštinu ovog kraja.

Snimatelj: Tihomir Benčić

Media: