Usprkos jakoj buri, u nedjelju, 12. srpnja 2020. godine održana je jedinstvena regata drvenih brodova na oštro idro i trevu u Ugriniću na otoku Pašmanu u sklopu EU projekta Arca Adriatica.

Jedinstvena regata drvenih brodova na oštro idro i trevu – „IX. ĐIR PO KONALU“, održana usprkos nepovoljnim vremenskim uvjetima

Usprkos jakoj buri, u nedjelju, 12. srpnja 2020. godine održana je jedinstvena regata drvenih brodova na oštro idro i trevu u Ugriniću na otoku Pašmanu u sklopu EU projekta Arca Adriatica.

Udruga Frkata, koja je začetnik ove manifestacije koja se održava 9. Godinu za redom, bila je zadužena za organizaciju sportskog dijela i gastro ponude, dok je TZO preuzela zabavni i promotivni dio manifestacije.

IZLOŽBA 11.i 12. 7.

Manifestacija je trajala dva dana i započela je s otvaranjem izložbe “Tradicionalni drveni brodovi hrvatskog Jadrana” čiji je autor capt. Ivan Uroda, majstor gradnje brodova iz Biograda na Moru (Škver Uroda). Riječ je o maketama koje je majstor izrađivao za vrijeme duge plovidbe i čiji je omjer 1:20. Izloženi su tradiocionalni modeli guca, gajete, batele, ali i primjerci vlastitog dizajna broda “Mali Niko” te “Penzioner”.

RADIONICA 11.7.

U okviru projekta Arca Adriatica, održana je i 3. Interaktivna radionica u sklopu Akademije starih zanata i vještina pod naziovom ”Izrada modela batele”.

Glavna poveznica čovjek i mora oduvijek je bio brod, a time i brodogradnja. Prvi brodovi su se radili od drva. Drvo je materijal koji osjeća i kojeg moramo oblikovati s posebnom pažnjom. Gradnja brodova se kroz povijest prilagođavala potrebama, vremenu, tehnološkim dostignućima, ali i različitim područjima.

Dolaskom novih tehnologija, materijal izgradnje velikih brodova postaje metal, a onih malih poliester, čime polako dolazi do nestajanja jednog od najastarijih zanata – drvene brodogradnje.

Putem ove radionice novim generacijama se nastojala približiti tradicionalnA drvena brodogradnja i upoznati ih sa svijetom modeliranja.

Radionica je bila namijenjena djeci osnovnoškolske dobi te je 15-ak djece aktivno sudjelovalo u izradi vlastitih modela batele koje su kasnije ponosno odnijeli kući.

SAJAM OTOČNIH PROIZVODA

U sklopu manifestacije, održan je i Sajam otočnih proizvoda, prvi dan u Tkonu, a drugi u Ugriniću.

DEMONSTRACIJSKO (POUČNO) JEDRENJE ZA DJECU I RODITELJE

U Ugriniću, 12.7. u jutranjim satima održano je demonstracijsko (poučno) jedrenje za djecu koje je predvodio kalafat Stanislav Kuštera- Kušo , predsjednik Udruge Frkata. Djeca su bila oduševljena kad se podiglo jedro na trevu. Sjedili su u gajeti do kaića i pažljivo slušali riječi kalafata koji im je prenosio vrijedno znanje plovidbe tradicijskim brodovima. Nažalost, zbog jake bure koja je utjecala gotovo na cijeli raspored manifestacije u nedjelju, djeca nisu zaplovila, no bez obzira, njihov doživljaj nije umanjen.

REGATA

Lokacija: Ugrinić

Bura je puhala cijelo jutro zbog čega je predviđeni start regate u 14:00 h odgođen za 16:00h. Stizali su brojni pozivi sudionika, kojih je prethodno bilo prijavljeno oko 25, koji su s velikim žaljem javljali da nisu u mogućnosti doći.

Teško je probiti Murtersko more i Pašmanski kanal s jedrom kad se bura “razmaše”.

Ipak, došli su nam prijatelji iz Murtera, Betine i Tisnog te uz sudionike iz Tkona i Ugrinića, regata je imala svoju flotu.

Deset brodova na oštro idro i trevu, 7 gajeta i tri kaića, bili su uporni i uspješno startali u 16:00 h.

Iznimno smo ponosni na posadu u kaiću s trevon “Mali Kun” koju su predvodili Vice Ugrinić i Ivan Gotovina, učenici 7. razreda osnovne škole. Kaić je izrađen na radionici koju je predvodio kalafat Vojko Bobić gdje su djeca aktvno sudjelovala u izgradnji plovila dugog 2,85 m. Taj isti kaić je sad zaplovio na regati.

POBJEDNICI PO KATEGORIJAMA

Zbog manjeg odaziva brodova, kategorije leut – oštro idro i kaić – oštro idro nisu bile popunjene.

Kaić na trevu

  1. Mateus – Stanislav Kuštera, BG 1656
  2. Mali Kun – Vice Ugrinić, Ivan Gotovina
  3. Domagoj Ugrinić

Gajeta . oštro idro.

  1. Vada Godulica . MU 229
  2. Ilka, MU 887
  3. Baba Luce, TI 1559

Pobjednici su stigli na cilj za nešto manje od sat vremena unatoč jakom vjetru.

Ostali sudionici: Buha BG 1215, Franka 2 BG 5252, Davna Žeja MU 162847, Kornatarica MU1.

Pobjednička trofeje u drvu je kao i uvijek izradio Stanislav Kuštera.

Sutkinja regate: Nevia Perković.

Nagrade i diplome pobjednicima i svim sudionicima su uručile Mažoretkinje otoka Pašmana i Ugljana koje su imale i svoj nastup netom prije dodjele. Voditeljica mažoretkinja: Željka Pasariček.

Uslijedio je folklorni nastup kuda Kunjka - kunjkso kolo te nastup Klape Munita iz Zadra.

Cure na prijavama i organizaciji: Taki Rudić i Martina Rudić iz TZO TKON te voditeljica projekta Bruna Vojvodić.

Voditelj i tonski majstor: Tihomir Benčić.

Gosti: Vodeći partner : Primorsko- goranska župaija: Iris Bruketa i Karmen Štimac.

Tijekom cijele regate u ponudi su bila tradicionalna jela od morskih plodova i ribe, uključujući školjke kunjke“