U okviru projekta Arca Adriatica, 11.7.2021. godine održana je i 4. Interaktivna radionica u sklopu Akademije starih zanata i vještina pod nazivom „Sačuvajmo naše more i obalu i izradimo brodić!“ – voditelj radionice – Tomislav Tičić.

Putem ove radionice nove generacije se upoznalo s tipičnom vrstom hrvatskog drvenog brodovlja, ali i ih sa svijetom maketarstva. Isto tako, more i obala, kao neprocjenjivo bogatstvo kojim neizbježno prijete različite ekološke katastrofe i onečišćenja u velikoj su ugrozi.

Prizori naplavljenog smeća po jadranskoj obali nipošto nisu rijetkost u hladnijim dijelovima godine, ali ponegdje i za vrijeme ljetnih sezona. Intenzivna cirkulacija jačih vjetrova i morskih struja okuplja kojekakve otpatke u velike pučinske nakupine i zatim ih tjera prema kopnu. Svrha ove radionice je osvijestiti djecu o važnosti očuvanja morske obale i mora te od prikupljenih naplavina izraditi tipičnu vrstu hrvatskog drvenog broda.

Kroz teorijski uvod majstor je održao predavanje o tipičnim vrstama tradicionalnih brodova hrvatskog Jadrana te o maketarstvu općenito.

Kroz praktičan rad, majstor je kroz interaktivan pristup djeci prezentirao izradu modela broda od naplavina s morske obale.

Radionica je bila namijenjena djeci osnovnoškolske dobi te je 15-ak djece aktivno sudjelovalo u izradi vlastitih modela različitih brodića na idro koje su kasnije ponosno odnijeli kući.