Arca Adriatica Logo

Projekt “ARCA ADRIATICA“

Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine

ARCA ADRIATICA je novi, treći dio prioritetne osi programa “Okoliš i kulturna baština” u okviru EU INTERREG programa Italija - Hrvatska, započet u siječnju ove godine. Projekt vodi Ured Primorsko-goranske županije, a uključuje devet partnera na obje jadranske obale, četiri iz Hrvatske ( Tkon, Malinska, Rovinj, TZ Kvarnera ) i pet iz Italije (Bari, Cesenatico, Cervia, San Benedetto del Tronto, Venecija ).

Projekt ARCA ADRIATICA počiva na neiscrpnom materijalnom i nematerijalnom naslijeđu života uz more na obje strane Jadrana, na njegovoj raznolikosti, povezanosti, sličnosti i različitosti. Krajnji cilj projekta je objediniti sve partnere u jednu integralnu prekograničnu turističku destinaciju koja će se, u metarmofozama turističkih trendova, kroz zajedničke teme, suradnju i stalnu međusobnu komunikaciju predstaviti na globalnom turističkom tržištu.

Bogato pomorsko i pomoračko iskustvo Tkona i otoka Pašmana nije do sada okupljeno ili predstavljeno na jednom mjestu. Posebna trajna vrijednost sudjelovanja Općine Tkon u ovom projektu rezultirat će osnivanjem stalnog interpretacijskog centra, svojevrsnog muzeja/galerije/žive radionice koji će izlošcima, postavima i drugim aktivnostima ne samo okupljati, aktivno angažirati i educirati lokalno stanovništvo, nego i predstavljati konkretan sadržaj vrijedan svake pažnje svakog turiste ili posjetitelja. Ovim centrom Općina Tkon i cijeli otok dobivaju sadržaj vrijedan posjeta kroz čitavu godinu kao konkretan oblik ostvarenja drugog važnog cilja ovog projekta - produljenja turističke sezone.

ARCA ADRIATICA pokušat će u svoje dvije godine trajanja dotaknuti što više područja iz svakodnevnog života vezanih uz more, od obnove starih brodova, preko instrukcijskih zanatskih radionica o načinu izrade pribora za ribolov i plovidbu, o istraživanju podmorja i sl., organiziranja raznolikih događaja do radionica i predstavljanja lokalnih zanata, uzgoja hrane i načina spremanja itd.

ARCA ADRIATICA će usporedno ne samo oživjeti tradicije i običaje - zajedničkom promocijom putem medija, turističkih zajednica, kod agencija i tour operatora, doseći će veliki broj potencijalnih posjetitelja kao nova kulturna i turistička vrijednost.

Projekt koji traje do lipnja 2021. financira Europska komisija iz Europskog fonda za regionalni razvoj sa ukupnom vrijednošću od oko 3,16 milijuna eura, od kojih Općina Tkon ima na raspolaganju 390 tisuća eura.

Više o financiranju projekata u okviru INTERREG programa Italija-Hrvatska možete saznati na: https://www.italy-croatia.eu.

 

Tkon domaćin II. Konferencije Projekta Arca Adriatica

Nakon prvog sastanka partnera - sudionika u projektu Arca Adriatica održanog u Cerviji (Italija), Tkon je imao čast biti domaćinom druge konferencije na kojoj su doneseni konkretniji zaključci, rokovi, zaduženja i detalji multirateralne suradnje među partnerima, čime je projekt ustvari krenuo prema svojim konkretnijim etapama.

Konferenciji su nazočili svi partneri,  iz Hrvatske - Primorsko-goranska županija, Općina Malinska – Dubašnica, Turistička zajednica Kvarnera,  Ekomuzej „Kuća o batani - Casa di Batana“  i domaćin, općina Tkon, a iz Italije  Općina Cervia, Općina Cesenatico, Mediteranski poljoprivredni institut Bari, Općina San Benedetto del Tronto i Sveučilište ´Ca Foscari´  iz Venecije.

Preko 30 sudionika usuglasilo je i dogovorilo i načine suradnje i komunikacije između pojedinih partnera po raznim temama projekta koji za svoj krajnji cilj ima kreirati jedinstveno turističko prekogranično područje predstavljanjem svojih sličnosti i različitosti, putem rada na očuvanju i oživljavanju, te organiziranom predstavljanju svog naslijeđa na cjelokupnom turističkom tržištu.

Sudionicima je na društvenoj večeri svoje izuzetne kulinarske specijalitete predstavio i pripremio Veljko Barbieri, pisac i autor djela o hrani i njenoj povijesti koja su dobila mnoga najviša međunarodna priznanja.
Posjet benediktinskom samostanu Ćokovac je ne samo pružio priliku za jedinstveni pogled na Pašmanski kanal i otoke, nego i impresionirao, posebno goste iz Italije, svojom specifičnom prošlošću vidno označenom starim natpisima na glagoljici.
Općina Tkon nastoji i radi na osmišljavanju svog interpretacijskog centra, središnjeg cilja u ovom projektu,  upravo na naslijeđu proistekom iz zavičajne kulture prenesene i očuvane na glagoljici, uz široku suradnju stručnjaka i znanstvenika.

Slijedeća, III. Konferencija Projekta Arca Adriatica predviđena je za početak mjeseca prosinca. Domaćin je Općina Cesenatico.

Više se može saznati na werb stranici projekta: https://www.italy-croatia.eu.