Nakon prvog sastanka partnera - sudionika u projektu Arca Adriatica održanog u Cerviji (Italija) , Tkon je imao čast biti domaćinom druge konferencije na kojoj su doneseni konkretniji zaključci, rokovi, zaduženja i detalji multirateralne suradnje među partnerima, čime je projekt ustvari krenuo prema svojim konkretnijim etapama.

Konferenciji su nazočili svi partneri,  iz Hrvatske - Primorsko-goranska županija, Općina Malinska – Dubašnica, Turistička zajednica Kvarnera,  Ekomuzej „Kuća o batani - Casa di Batana“  i domaćin, općina Tkon, a iz Italije  Općina Cervia, Općina Cesenatico, Mediteranski poljoprivredni institut Bari, Općina San Benedetto del Tronto i Sveučilište ´Ca Foscari´  iz Venecije.Preko 30 sudionika usuglasilo je i dogovorilo i načine suradnje i komunikacije između pojedinih partnera po raznim temama projekta koji za svoj krajnji cilj ima kreirati jedinstveno turističko prekogranično područje predstavljanjem svojih sličnosti i različitosti, putem rada na očuvanju i oživljavanju, te organiziranom predstavljanju svog naslijeđa na cjelokupnom turističkom tržištu.Sudionicima je na društvenoj večeri svoje izuzetne kulinarske specijalitete predstavio i pripremio Veljko Barbieri, pisac i autor djela o hrani i njenoj povijesti koja su dobila mnoga najviša međunarodna priznanja.
Posjet benediktinskom samostanu Ćokovac je ne samo pružio priliku za jedinstveni pogled na Pašmanski kanal i otoke, nego i impresionirao, posebno goste iz Italije, svojom specifičnom prošlošću vidno označenom starim natpisima na glagoljici.
Općina Tkon nastoji i radi na osmišljavanju svog interpretacijskog centra, središnjeg cilja u ovom projektu,  upravo na naslijeđu proistekom iz zavičajne kulture prenesene i očuvane na glagoljici, uz široku suradnju stručnjaka i znanstvenika.Slijedeća, III. Konferencija Projekta Arca Adriatica predviđena je za početak mjeseca prosinca. Domaćin je Općina Cesenatico.

Više se može saznati na web stranici projekta: https://www.italy-croatia.eu.